Co je potřeba k tomu, aby jste mohli malovat na hedvábí? Pokud jste začátečník a rádi by jste vyrobili nějaký dárek, nebo si chcete namalovat šál, šátek, kravatu, obrázek do okna, je důležité vybrat si nejprve materiál, na který budete malovat, druh barev, které použijete, metodu barvení a podle ní si zvolit potřebné doplňky ( efektová sůl, štětec, fantom fix,...)

Hedvábí dělíme podle gramáží na několik druhů, od neslabšího po nejpevnější.

  • Chiffon 3,5 – patří k těm nejslabším a je skoro průsvitný,
  • Ponge 5 – tradiční materiál pro malbu na hedvábí, vhodný jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé,
  • Habotai 8 – patří mezi pevnější hedvábí a není průsvitný,
  • Crepe de chine 12,5 – jemné hedvábí s hustější strukturou, než Ponge 5,
  • Crepe satin – z jedné strany lesklý a z druhé matný,
  • Bourette 36 – silné plátno vhodné pro šití oděvů, není průsvitný a barva je přírodní.
  • Nejvíce hotových výrobků z naší nabídky je z materiálu Ponge 5, ten patří i mezi nejvhodnější materiál pro začátečníky. Pokud budete barvit šál, šátek, je dobré použít rám na hedvábí, do kterého si můžete hedvábný výrobek vypnout.

Barvy na hedvábí rozdělujeme podle druhu fixace na zažehlovací, fixace parou a do mikrovlnky. Nejjednodušší práce je s barvami do mikrovlnky, jsou vhodné na batiku, jsou výrazné a odolné vůči praní. Zažehlovací barvy se fixují teplem (žehličkou, fénem), všechny odstíny se dají mezi sebou míchat a ředit vodou. A nakonec něco o barvách, které se fixují parou, fixace je velmi složitá, ale barvy jsou velmi odolné vůči praní a i po zaschnutí před fixací je možné barvu vyprat, pokud se rozhodnete, že to není ta pravá.

Na předkreslení můžete použít Fantom fix , který po nějaké době z látky zcela zmizí. Pokud budete kreslit a vybarvovat obrázek, můžete použít guttu (kontura), aby se Vám barvy nerozpíjely. Gutta ohraničí jednotlivé tvary, které budete vybarvovat.

Při nanášení barev na hedvábí můžete použít různé druhy štětců – plochý, kulatý, vějíř, kaligrafický, molitanový,..aj. Štětce se využívají podle technik, kterou budete malovat. Po namalování hedvábí, můžete použít i efektovou sůl, která vám na místech, kde ji použijete barvu zesvětlí a vytvoří tak zajímavé efekty.

Jste-li úplný začátečník, doporučujeme použít pro začátek vyplé hedvábí do malých rámečků, které lze použít do oken jako stínítko, nebo pověsit na zeď jako obrázek, nemusí se fixovat, protože jej nedáváte do pračky, jen necháte zaschnout. Dobře se na ně maluje, v naší nabídce jej najdete v různých tvarech a velikostech. Barvy zvolte pro začátek zažehlovací, guttu a fantom fix na předkreslení obrázku, který budete malovat. Z naší nabídky můžete využít i celou řadu knih, kde najdete podrobné návody a techniky malby na hedvábí.